• view it now Problémák a láncvezetővel

  A láncvezető megfelelő karbantartása nagyon fontos tényező a modern, nagy sebességű és teljesítményű láncfűrészek esetén.

  Gondoljunk bele egy pillanatra, hogy mekkora távolságot tesz meg a lánc a láncvezető körül egyetlen másodperc alatt! A láncvezető egy pontját alapul véve körülbelül 24 méternyi láncszakasz halad rajta át egy másodperc alatt. Egy óra alatt ez csaknem 100 kilométert jelent! A sebesség és a viszonylag kis mértékű kenés miatt, amelyet a lánc és a láncvezető kapnak, mindkét alkatrész nagy mértékű kopásnak van kitéve normál használat mellett is.

  Az elfogadhatónál nagyobb mértékű kopás gyakran a nem megfelelő karbantartásra vezethető vissza. A hibák között említhető a vágófogak nem megfelelő élezése, a nem elég feszesen felszerelt lánc, valamint a láncvezető és a fűrészlánc elégtelen kenése.

  A vágófogak aljának, a patentszemeknek és az összekötő szemeknek a kopásából általában következtethetünk a láncvezető állapotára is. A fűrészlánc rendszeres vizsgálata rámutat a megelőző karbantartás szükségességére.  Javítsa ki a problémákat azonnal, ezáltal megállíthatja a további károsodást, így elkerülheti a láncvezető, a fűrészlánc vagy mindkettő cseréjét. 

  pourquoi les site de rencontre sont payant pour les hommes Íme néhány példa:

  1. Amennyiben az összekötő szemek alja laposra kopott, mint ahogyan a lenti ábrán a szürkére satírozott részen látható, akkor a láncvezetőn túlságosan kopott a horony vagy az egyenes vagy a hátsó részén. (ld. az „A”-jelű ábrán)


  2. Ha az összekötő szemek homorú profilú kopást mutatnak, akkor a láncvezető orr-részén nem elég mély a horony. A legvalószínűbb ok, hogy a láncvezető keményötvözet orr-része kopott el.  (ld. a „B”-jelű ábrán) 
  3. Amennyiben a láncvezető pereme nem lapos és szögletes, akkor a láncalkatrészek az alábbiak szerinti kopást mutatják. (ld. a „C”-jelű ábrán)

  4. Amennyiben a láncvezető egyenetlen, akkor a láncalkatrészek az alábbiak szerinti kopást mutatják. (ld. a „D”-jelű ábrán)

  fun dating games for android Hogyan ellenőrizze a horony kopását:

  Először is feszítse meg a láncot. Ezután helyezzen egy acélvonalzót a láncvezető és az egyik vágófog éle mellé.  Nyomja a vágófelületet oldalirányba, amennyire csak lehet.  Egy kb. 1,5-3 mm-es résnek kell lennie az acélvonalzó és a láncvezető oldala között. A láncvezetőnek merőlegesen kell a helyén tartania a láncot.  Amennyiben ez nem így van, itt az ideje kicserélni a láncvezetőt. (ld. a „E”-jelű ábrán)  

   

  rencontre femme hiv A megbízhatóbb működés érdekében naponta ellenőrizze a láncvezetőt az alábbiak szerint:

  1. Laposak és egyenletesek-e a láncvezetőn a sínek.  Mindkét vezetősínnek laposnak és a láncvezető oldalára merőlegesnek kell lennie. A láncvezető eredeti alakját vagy kontúrját fenn kell tartani. (ld. az „F”-jelű ábrán) 


  2. Rendben van-e a láncvezető hornya és annak mélysége. A horonynak kb. 0,05-0,13 mm-rel szélesebbnek kell lennie, mint a használt lánc szélességének. A horony mélysége legalább 79 mm és legfeljebb 107 mm legyen.  (ld. a „G”-jelű ábrán) 
  3. Ellenőrizze a láncvezetőt, hogy végig, mindenhol egyenes-e. Előfordulhat, hogy használat közben a láncvezető elgörbült és a használója nem tud erről. Az elgörbült láncvezetőket azonnal ki kell egyenesíteni, ellenkező esetben károsodhat a láncvezető és a lánc is.

  http://jeremiahstaproom.co.uk/?violeta=samoan-dating-sites&945=f7 Általános karbantartási technikák: 

  Mivel a lánc és a láncvezető együttesen működik jól, néhány egyszerű gyakorlattal mindkettő hatékonyságát biztosíthatjuk.

  1. Tartsa a vágófogakat mindig élesen, gyakran élesítse azokat. 
  2. A vágófogakat egyenletesen reszelje. Gondoskodjon arról, hogy a reszelés szöge azonos legyen a bal és a jobb oldalon. 
  3. A vágási mélységet a fűrész mindkét oldalán egyenletesen és az ajánlások szerint állítsa be. 
  4. Elegendő olajat használjon a láncvezető és a lánc kenéséhez. Az olaj nem kerül annyiba, mint akár egy új láncvezető, akár egy új lánc! 
  5. A láncvezetőt szerelje le időnként és távolítsa el az összegyűlt fűrészport az olajozónyílásból és a láncvezető horonyból. Rendszeresen fordítsa meg a láncvezetőt. 
  6. Megfelelően állítsa be a lánc feszítését, éppen annyira feszesre, hogy kézzel még körbe tudja húzni a láncot a láncvezetőn. Rendszeres időközönként ellenőrizze a lánc feszességét, de ne olyankor, amikor forró a lánc. Várja meg, amíg az annyira lehűl, hogy hozzáérhet.

  85 km/órás sebesség mellett a láncfűrész négy órányi működése során a lánc több mint 300 km-t tesz meg a láncvezető körül. A kellő odafigyelés a lánc és a láncvezető állapotára, valamint a gyakori kenés biztosíthatja láncfűrésze hosszú távú működését.

  Was this helpful?